Bevezető

FényterápiaA fény- és színgyógyászat az egyik legősibb természetes gyógymód, melynek kapcsán a fény gyógyító, biológiai folyamatokat serkentő hatását használják fel a gyógyulás elősegítésére.
A fény- és színgyógyászat a látható fény 400 és 2000 nm közötti hullámhossz tartományát használja a biológiai folyamatok serkentésére. A fény kettős természetét felhasználva, mely szerint elektromágneses mezővel, így képes „egészségesre hangolni” a sejtműködést. A fény anyagi minőségét kihasználva, a fénynyomást sikerrel alkalmazhatjuk, mint fényakupresszúra és fényreflexológia.
A fény energiája bőrben lévő kapilláris-ereken keresztül, a keringés segítségével jut el a sejtekhez. A keringés a fény energiáját az egész testben áramoltatja, ezért a fényterápia Holisztikus gyógymódnak tekinthető. A bőrben lévő fényérzékeny sejtek az idegrendszerhez juttatják el a színek üzenetét. A leghatékonyabban a hajlatokon keresztül, a szemen át, valamint a hajas fejbőrt kapillárisokkal dúsan behálózott felületén jut be a fény.

színterápiaA legkorábbi időktől lenyűgözte az emberiséget a fény és a színek természete. Évszázadokig a csodák forrását jelentette az égen feltűnő szivárvány. Sokan elmélkedtek arról, vajon miért jelennek meg a színek mindig ugyanabba a sorrendben. A történelem során számtalan módon használták a fényt és a színeket terápiás célokra.

A színterápia története

FényterápiaA fény a naptól származik, amelynek melege és fénye minden létező egyed fennmaradásához nélkülözhetetlen. Éppen ezért a napot és a hozzá kapcsolódó isteneket minden korban mélységesen tisztelte az emberiség. Az ősi Egyiptomban a tetőpontján delelő napot Ré isten megtestesülésének tartották, a felkelő napot Hórusz sajátjának, a lenyugvót pedig Oziriszének tulajdonították. Az ősi görögöknél Apollóhoz kapcsolódik a nap, valamint Zeusz szeméhez, míg a világ másik felén, az inkák emberi alakban festették meg, sugárzó aranykoronggal az arc helyén. A maják napistene Ahau Kin volt, aki fiatal és öreg alakban egyaránt meg tudott jelenni, és úgy tartották, napkelte és napnyugta között az alvilágban utazgat, jaguár istenként. A hinduizmusban a nap “az éltető”, a keresztényeknél pedig ő szimbolizálja a Szentatyát, az univerzum irányítóját, aki szeretet és fényt sugároz.

A fény és a színek első felhasználási módjai

ehnaton1Az archeológusok felfedezték, hogy az egyiptomiak az atlantisziakhoz hasonlóan külön gyógyító termeket tartottak fenn pazarul díszített templomaikban. Ezek a termek úgy voltak megépítve, hogy a beérkező napsugarak a színspektrumra bomlottak. A páciensek először átestek egy “színdiagnózison”, majd abba a terembe kerültek, amelyik a kívánt színt sugározta. A mágia, a színek és a gyógyítás Indiában is szoros kapcsolatban állt egymással. India egy színektől pezsgő ország. A hinduizmus az egyik legrégebbi, ma is élő vallás, több mint négyezer éves múltra tekint vissza, és ősi tanításai hozták létre a hagyományos indiai ajurvédikus (az élet ismerete) gyógyítás alapjait. A terápia során használtak ásványokat és drágaköveket, amelyeket a hét kozmikus sugár koncentrációjának tartottak. Az ajurvedikus gyógyászat mind a mai napig használ drágaköveket: az ónix az ultraviola fény megfelelője, a macskaszem az infravörösé, a rubint a vörösé, az igazgyöngy a narancssárgáé, a korall a sárgáé, a smaragd a zöldé, a topáz a kéké, a gyémánt az indigókéké, a zafír pedig a lila fényé. Ezeket a drágaköveket mindig prizmán keresztül használták, ami felerősíti valódi kozmikus színüket, mivel úgy tartották, hogy külső színük nem minden esetben azonos a kő valódi lényegével.
A klasszikus kínai gyógyászat elsősorban azokon a munkákon alapszik, amelyeket a három legendás császárnak tulajdonítanak: Fu Hs-nak, az ő nevéhez fűződik a yang és yin vonalak megalkotása; She Nung-nak, a Vörös császárnak, aki összeállította az első orvosi gyógyfűfüzetet; valamint Yi Hsiung-nak, a Sárga császárnak, aki elkészítette a nagy gyógyászati kézikönyvet, a Nei Ching-et (Az orvoslás szabályai). Ez utóbbi szerint öt típusú terápia létezett: a lélek gyógyítása, a test táplálása, gyógyszerek alkalmazása, az egész test kezelése, valamint akupunktúra és égetés. A színeket gyógynövények, ásványok és balzsamok formájában használták. A színek használata mellett a napfénykezelés (helioterápia) is bevett szokás volt a görögök és a rómaiak körében, akik a kutatások szerint elsőként jegyezték le ennek elméletét és gyakorlatát. A görög város, Heliopolisz gyógyító templomairól vált híressé, amelyeket úgy építettek, hogy a napfényt a spektrum színeire törje meg az atlantiszi és egyiptomi templomokhoz hasonlóan.

A színek gyógyhatásai

Vörös

DSC0778_1Az elektromágneses spektrumban a vörös az infravörös mellett helyezkedik el, ezért ezt a színt a melegséggel kapcsoljuk össze. Ez a szín izgalomba hoz, és stimuláló hatású, ezért használják szívesen éttermekben, hogy fokozzák az étvágyat, és élénkítsék a beszélgetést. A vörös fény hatására gyorsul a szívverés, erõsödik a vérkeringés, amely meleg érzetet idéz elõ, és serkenti az adrenalin-termelést. A vörös vérsejtek elnyelik a vasat, a só pedig a vese és bõr révén távozik a szervezetbõl. Ennek következtében a vörös ideális szín a vashiány és a vérszegénység kezelésére. Mivel a vörös serkenti a keringést, alkalmas a vírusos vagy bakteriális fertõzések gyógyítására is. Ha vörös fényt sugárzunk egy elfertõzõdött sebre, azzal gyorsítjuk a terület vérellátását, lehetõvé téve ezzel, hogy a test fehér vérsejtjei gyorsabban megküzdjenek a baktériummal. Mivel a vörös keringésnövelõ hatású, aktiválja a mellékvesét és serkenti a vérkeringést, ezért nem alkalmas olyan emberek kezelésére, akiknek magas a vérnyomása, hipertóniában szenvednek, szívproblémájuk van, asztmásak vagy epilepsziásak. A vörös fényt alkalmazhatjuk – a nem elég aktív testműködéseket – renyhe bélműködés, legyengült izomzat, lassú vérkeringés – élénkíti. Használható: vészes vérszegénység, impotencia, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, energia vagy hõhiány, fájdalmas menstruáció, terméketlenség, székrekedés betegségekben.

Narancssárga

i_carbona_sensoliteA narancssárga a vörös mellett található a színspektrumon. Meleg szín, de hiányzik belõle a vörösre jellemzõ vibráló hõ. A vöröshöz hasonlóan, ehhez a színhez is kapcsolódik a szexualitás és a termékenység. Szexualitással való kapcsolata abból a ténybõl eredhet, hogy a narancssárga szín sugárzik a második, keresztcsonti csakrából, amely a nõi szaporítószervek és a nõi energia központja. A narancssárga az öröm színe, és meg van az ereje ahhoz, hogy szabadságra és mozgásra serkentsen létezésünk minden szintjén. Vitalitása révén képes arra, hogy olyan változást idézzen elõ biokémiai felépítésünkben, amely elűzi a depressziót. Ez a szín enyhülést hozhat a komoly reumában szenvedõknek azáltal, hogy segít felszakítani a csontrendszerre lerakódott rétegeket. Általános frissítõként működik; görcsoldó hatású, sikeresen enyhíti az izom feszültségeit és görcseit; és ha a lépet kezeljük vele, fokozza az életerõt. A narancssárga színt alkalmazhatjuk – műtét elõtti és utáni állapotokban, pajzsmirigy- és egyéb hormonzavarokban, izommerevedési zavarokban, bõrbetegségekben, kozmetikában, emésztési zavarokban.

Sárga

ravak11-1517-newday1Ez a szín áll a legközelebb a napfényhez, és napjellegű természete révén meleget és lelkesedést sugároz. A sárga stimulálja az idegeket. Ha a homlok-csakrába, a fejbe vagy a gerincbe sugározzák, megtisztítja az idegrendszert a megrekedt energiáktól. Pozitív mágneses áramlása egyszerre stimuláló és inspiráló, ezáltal jótékony hatást vált ki bõrproblémák esetén, valamint a reumára és az izületi gyulladásra. Elõsegíti a test kalcium-feldolgozását is, ennek folytán alkalmas a csontritkulásban vagy kalcium-elégtelenségben szenvedõk kezelésére. A sárga szín serkenti az agyi és mentális funkciókat ezért eredményesen használható gyomor – máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép betegségeiben. Emésztési zavarok, puffadás, rekeszizomsérv, hányinger, gyomornyálkahártya gyulladása, cukorbaj, klimaxos folyás, idült reuma, izületi gyulladások, étvágytalanság, idegrendszeri betegségek (fóbiák) gyógyításában.

Zöld

imagesCA58U4VCA zöld szín a spektrum közepén található, és lényünk valamennyi aspektusának egyensúlyi állapota kapcsolatba hozható vele. A természetben ez az élet színe, ott találjuk tavasszal az új lombozatban, és az enyészet idején, a rohadó növényzeten penész formájában. A szem szinte pontosan a retinára fókuszálja a zöld fényt, ezáltal igen megnyugtató a szem számára. Mivel ez a természet általános színe, a zöld teltségérzetet ad, megnyugtatja a vért, és élénkíti az idegeket. Az egyensúly színeként nyugalmi állapotba segíti mind a tudatot, mind az érzelmeket, és jótékony hatású egyes szívproblémákra is. A zöld szín a szív, tüdõ betegségeiben egyaránt kedvezõ. Serkenti a nyirokmirigyeket (csecsemõmirigyre is hatásos), izom- és szövetgyarapodást gyorsítja, a túlburjánzó sejtnövekedést viszont gátolja, ezért daganatos betegségekben különösen kedvezõ. Elõsegíti a vér- és keringési rendszer működését. Fertõtlenítõ hatása is van (műtõben is ezt a színt használják). Kimerültség ellen is jó hatású.

Kék

17100_273830_n_421158_97520_nA kék a spektrum hideg végénél helyezkedik el. A természetben ez a szín a végtelenbe nyúló éggel borul ránk. Az ég színe úgy jön létre, hogy a nap fénye a kékkel megegyezõ hullámhosszú légköri részecskéket szétszórja, és ezáltal kék fény tükrözõdik minden irányba. Érzelmileg a kéket a szomorúsággal és a depresszióval hozzák kapcsolatba. Ennek következtében nem éppen ideális szín azok kezelésére, akik ilyen problémától szenvednek. Mindazonáltal a kék a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik a hálószobába, meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak. A vörössel ellentétben a kék a tágasság színe, használatával a kis terek nagyobbnak tűnnek. E tulajdonsága miatt jótékony hatással van az asztmára. További betegségek, amelyre gyógyhatással van: gyerekbetegségek, fogzás, zúzódások, hangproblémák, torok- és gégegyulladások, idegfájdalmak, álmatlanság, fejfájás, magas vérnyomás, stressz, légcsõ- és hólyaghurut, isiász, betegségekben. A félelem és feszült állapot kezelésére a kéket a solar plexusra kell sugározni, álmatlanság ellen a homlokot- torkot- és solar plexus-csakrába.

Lila

6_8_206_pic_jacuzzi_masszazsmedence_pezsgomedence_DSCF5355A spektrum színei között a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája, és nagyon keskeny sávban jelenik meg az ultraviola fény mellett. A növények birodalmában a lila színt megtaláljuk az ibolyavirágban, aminek az olaját ma is használják italok és édességek ízesítésére, valamint parfümök illatanyagaként. A középkorban ebbõl az olajból készítették az altató orvosságot. A lila színhez kapcsolódó gyógyító minõségek a fizikai és spirituális megerõsödés, amelyet az tesz lehetõvé, hogy a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson, és ezáltal elvezesse az egyént a feltétel nélküli szeretethez. A lila szín gyulladáscsökkentõ, lelkileg megnyugtató, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatokban segít.

 

Written on december 23rd, 2012 , Gyógyítás

Comments are closed.

Mágia és boszorkányság is proudly powered by WordPress and the Theme Adventure by Eric Schwarz
Entries (RSS) and Comments (RSS).

Mágia és boszorkányság

WICCA Hitvilág