Az Árnyak Könyve a hagyományt hordozza. Bizonyos keretek közt ugyanis ugyanazon dolgok vannak benne – rituálék, gondolatok, módszerek, melyek Gardneren keresztül öröklődtek. Ezen írások titkosak, hiszen ezek kötik össze rituálisan az egyes csoportok tagjait. Az Árnyak Könyvét az egyes tradiciók tagjai általában a főpapnőtől másolják beavatásuk után, majd később hasonló módon adják tovább.

Pentakulum és Árnyak könyve

 

 Az Árnyak Könyve minden Wicca saját mágikus naplója, melyben gondolatait, szertartásait, varázslatait, tapasztalatait, stb. tartja számon.

Minden egyes boszorkánynak van saját Árnyak könyve. A magányos boszorkányok, akik nem artoznak kovenhez, ebbe írnak bele mindent, ami boszorkánysággal kapcsolatos, vagyis mindent, amit fontosnak tartanak. Gondolataikat, érzéseiket a mágiával kapcsolatban, napról napra való fejlődésüket, pillanatnyi helyzetüket a boszorkánysággal, jegyzeteket, terveket, útmutatókat a szertartásokhoz, és persze varázslatokat is. És még ezer más dolgot, a lényeg csupán az, hogy a boszorkánysághoz kapcsolódjon. Díszíthetik különböző rajzokkal, képekkel, ábrákkal, rúnajelekkel, lehet keménykötésű, de lehet egyszerű is… Vagy lehet akár egy napló. A lényeg a tartalom! És semmi más! A szívvel-lélekkel vezetett, szívesen díszítgetett, csinosítgatott, és nem nyűgnek vett könyv máris valódi Árnyak könyvének számít. Ilyen egyszerű.

Akár kovenhez köthető, akár egy magányos boszorkány saját egyedi Árnyak könyvéről van szó, célszerű egy isten, vagy istennő segítségét kérni a könyv védelmében. Emellett általános szabály, hogy az Árnyak Könyvéhez csak boszorkány nyúlhat. (Illetve a boszorkánynövendék, ha valaki még nem érzi magát boszorkánynak.) Avatatlan szemek elől el kell rejteni.

Árnyak Könyve

 

Az eredeti Gardneriánus Árnyak Könyve

A közhittel ellentétben a Boszorkányságban nem létezik egyetlen, központi Árnyak Könyve. A kifejezés maga Gerald Gardnertől ered, ő hívta így azt a birtokában lévő könyvet, mely kovenje, és a saját maga Wiccával kapcsolatos tudását tartalmazta. Ez az Árnyak Könyve lett később alapja a Gardneriánus, és az egész Tradicionális Wiccának, a Gardneriánus Árnyak Könyve nyilvános része pedig az egész modern Wicca mozgalomnak. A Tradicionális Boszorkányok között a mai napig hagyományozódik és bővül a Gardnertől eredő Árnyak Könyve, de bűn lenne azt gondolni, hogy ez az egyetlen igazi Árnyak Könyve. Általában minden Wicca rendelkezik ilyen könyvvel, legyen az Tradicionális vagy nem, a Tradicionális mindössze annyiban tér el, hogy annak tartalmaznia kell a hagyományos anyagokat is, mely beavatásról beavatásra hagyományozódik tovább. 

 

A Gardneriánus Árnyak Könyve nálunk is kapható:

Gardneriánus Árnyak könyve

 

 

Written on december 1st, 2011

Mágia és boszorkányság is proudly powered by WordPress and the Theme Adventure by Eric Schwarz
Entries (RSS) and Comments (RSS).

Mágia és boszorkányság

WICCA Hitvilág